diumenge, 18 de novembre del 2012

L'arma secreta del president Obama

Publicat el diumenge 18/11/2012 a la revista Presència

Washington 09/11/2012 - Foto: REUTERS / Kevin Lamarque


Barack Obama ha guanyat amb contundència les eleccions americanes, la qual cosa li garanteix un segon mandat amb la legitimitat de les urnes.
Tanmateix, hi ha una dificultat que ja ha acompanyat Obama durant el seu primer termini. La Cambra de Representants és a les mans de l’oposició republicana conservadora. Un fre a les aspiracions demòcrates. El president ha promès mesures dràstiques per sortir definitivament de la crisi i crear més llocs de treball. Dues de les mesures estel·lars del seu programa són l’augment d’impostos als més rics i una retallada important del pressupost militar. Obama sap que es trobarà amb un mur legislatiu republicà que farà mans i mànigues per impedir que les propostes demòcrates prosperin.
Per això Obama va recórrer a un gest molt gràfic per deixar clar que si cal farà servir el seu poder de vet i de decret a l’hora de deslliurar-se dels entrebancs republicans. Va esgrimir la seva ploma davant de tota la premsa congregada per sentir la seva primera compareixença després de les eleccions.
Sigui com sigui, a pesar del còmode triomf del primer president d’origen afroamericà de la història dels EUA, res no serà fàcil per a Obama en un país dividit entre progressistes i conservadors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada