diumenge, 25 de novembre del 2012

Les eleccions més transcendents

Publicat el diumenge 25/11/2012 a la revista Presència
Barcelona 09/11/1931 Foto: ARXIU

En aquesta fotografia extreta del llibre Josep Suñol i Garriga. Viure i morir per Catalunya, de Jordi Badia, veiem Francesc Macià i Lluís Companys amb les delegacions de diputats catalans que van dur a Madrid l’Estatut de Catalunya elaborat a Núria i aprovat per una majoria abassegadora de ciutadans en referèndum.
La imatge és una instantània d’una època en què els nostres avis van intentar construir un país nou, una societat nova. Un intent revolucionari que va resultar fallit.
Avui, els catalans tenim una nova oportunitat històrica d’aixecar una Catalunya nova, de posar la primera pedra d’un nou estat europeu lliure i sobirà. Aquestes eleccions són encara més transcendents que les del 1931. Aquelles eren unes municipals que van derivar en un trencament institucional que va desterrar la monarquia per instaurar una república. Aquest cop ho tornarem a intentar, i ho farem únicament amb les armes de la democràcia: els vots, les urnes, la voluntat del poble. Per primer cop en 300 anys, tenim a tocar el somni de recuperar les llibertats perdudes, sense violència i d’una manera absolutament democràtica. El món no podrà tapar-se els ulls i les oïdes davant del clam majoritari d’un poble que vol decidir què vol ser de gran. Avui posem la primera pedra, la primera de moltes. Se’ns gira feina, catalans!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada