Publicat el diumenge 23/12/2012 a la revista Presència
Pittsburgh 17/12/2012 - Foto: University of Pittsburgh/REUTERS
El gran Isaac Asimov va fer populars els robots amb relats inoblidables que encara emocionen els amants de la ciència-ficció i de la literatura en general. La recerca i desenvolupament en medicina i en la tecnologia aplicada a la medicina estan fent realitat coses que fins no fa gaire encara restaven reservades a l’àmbit de la fantasia.
Jan Scheuermann té 53 anys i des de fa 13 anys té una malaltia degenerativa que l’ha immobilitzat completament del coll en avall. Investigadors de la Universitat de Pittsburgh han aconseguit que recuperi independència i mobilitat gràcies a un braç robòtic que controla amb la seva ment. A la fotografia es pot veure com Jan gaudeix d’una rajola de xocolata que ella mateixa ha desembolicat.
El braç s’endolla (literalment) al cervell de Jan, que té implantat un xip de 4 mil·límetres amb un centenar d’agulles microscòpiques que capten els impulsos elèctrics d’un centenar de neurones perfectament identificades pels investigadors. En 48 hores, Jan ja controlava els moviments bàsics del braç robòtic, i després de catorze setmanes d’entrenament, el domini és prou ampli per desenvolupar accions complexes, com ara desembolicar una rajola de xocolata i posar-se-la a la boca amb una precisió mil·limètrica. Un avenç mèdic i tecnològic que hauria meravellat el mateix Asimov.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada