diumenge, 13 de gener del 2013

Un viatge privat a Corea del Nord

Publicat el diumenge 13/01/13 a la revista Presència


Pyongyang 07/01/2013 - Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS


Aquesta foto no diu res de particular al primer cop d’ull. Dues persones –potser dos amics– arriben a un aeroport. Fins i tot fan aquella cara de satisfacció i felicitat continguda de qui fa uns dies de vacances i acaba d’arribar a lloc. Tanmateix, si ens aturem una mica, descobrirem que els dos personatges són Eric Schmidt, el president de Google –el Big Brother d’internet–, i Bill Richardson, exgovernador de l’estat nord-americà de Nou Mèxic. El seu destí també és d’allò més inusual. No arriben pas a Las Vegas, on per aquestes dates se celebra la fira de tecnologia més important del món, sinó a Pyongyang, la capital de Corea del Nord, el país més tancat i impenetrable del globus terrestre.
Oficialment, es tracta d’un viatge privat organitzat per Richardson, que ha visitat el país asiàtic més d’una vegada per intercedir per ciutadans americans detinguts per espionatge. En aquest cas, es tractaria d’intervenir per Kenneth Bae, un sud-coreà amb passaport americà detingut en entrar al país. A pesar del tancament hermètic de les fronteres, el govern nord-coreà accepta de bon grat els visitants internacionals, perquè els presenta com una legitimació i un reconeixement del règim. A la capital hi ha fins i tot un museu dedicat a exposar els regals oficials dels visitants il·lustres.
Què fa, però, el president de Google en l’únic país del món on internet està prohibit a la població i només és accessible a un grapat reduït de jerarques de la dictadura? Richardson es va limitar a comentar que Schmidt «està interessat en alguns aspectes econòmics i de les xarxes socials del país».
El Departament d’Estat nord-americà va desaconsellar el viatge, però es va fer igualment. Experts internacionals citats pel diari The New York Times especulen que la presència del màxim executiu de Google podria haver estat una exigència del règim de Pyongyang (en el passat va succeir el mateix amb Clinton i Carter) per accedir a negociar sobre el detingut, ara que el nou líder Kim Jong-un ha declarat públicament l’aposta per la ciència i la tecnologia. Podria presentar la visita de Schmidt com una fita en aquest nou camí.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada