Shenzhen 09/01/2012 - Foto: YM YIK / EFE
A tots ens agraden aquests aparells tan moderns i atractius amb la poma al darrere. Els aparells de la marca Apple són una mena de DNI que certifica la pertinença al món més fashion i més techno. Convé saber, però, que l’altra cara de la moneda d’aquest èxit que ha convertit Apple en l’empresa més gran del món per capitalització borsària són les fàbriques amb treballadors semiesclaus de la companyia Foxconn a la Xina. El seu principal client és Apple, però també treballa per a Microsoft, HP, Sony i d’altres.
Foxconn té una plantilla d’un milió d’empleats, en un entorn de treball que no s’assembla gaire a Silicon Valley. Els empleats de Foxconn, la majoria adolescents, viuen amuntegats en dormitoris comunitaris de 100 lliteres i el seu dia es pot resumir molt fàcilment: s’aixequen, mengen un bol de fideus amb arròs, treballen 15 hores consecutives, tornen al dormitori, s’higienitzen, renten la seva roba i se’n van al llit fins a l’endemà, quan tot torna a començar, 7 dies a la setmana. El salari és d’uns 30 euros... mensuals.
La Foxconn és com una fortalesa impenetrable, i els mòbils i càmeres de treballadors i visitants són requisats a l’entrada de les fàbriques. Aquesta foto s’ha fet amb el permís de la companyia, per la qual cosa no és difícil sospitar que hi hagi una preparació prèvia de l’escenari. Els rostres seriosos d’aquestes adolescents i —sobretot— dels dos supervisors que caminen pel passadís, però, fan palesa la situació real d’aquests centres de treball.
Fa pocs dies, més de 150 treballadors van pujar al terrat d’una planta a Wuhan amb intenció de suïcidar-se. Els casos individuals es compten per dotzenes en els darrers dos anys. Fa 50 o 100 anys, explotàvem els treballadors de casa nostra, però feia mal d’ulls. Ara ens beneficiem de l’explotació de treballadors xinesos, que com que són molt lluny no fan nosa a la consciència.
Publicat el diumenge 22 de gener de 2012 a la revista Presència
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada