diumenge, 1 d’abril del 2012

Què Déu et beneeixi, o no

Polk County 23/03/2012 - Foto: JOE ROBINSON / Cycle Central Iowa

Aquesta carretera d’entrada al comtat de Polk, a l’estat de Florida, és molt semblant a qualsevol altra que hom pot trobar als EUA, que gaudeixen de la major xarxa viària del planeta. De fet, la foto no diu gran cosa, però aquest camí, i tots els camins d’accés a Polk, han estat protagonistes d’una història curiosa que denota la polarització de la societat nord-americana en molts aspectes.
Tot comença amb una campanya del pastor evangelista Frank Smith, anomenada PUP (Polk Under Prayer, Polk sota Pregàries). El projecte consisteix a posar àngels a controlar els accessos al comtat. Si, ho han llegit bé. Els membres de l’església del reverend Smith pinten una línia amb oli beneït a cada camí d’entrada, i a continuació fan una pregària per «demanar a Déu que a hi posi àngels a inspeccionar cada vehicle que ingressa a Polk». Aquests punts de control policíac celestial tenen unes funcions molt concretes. Segons explica Smith al web de l’església, «hem demanat a Déu que enviï a la presó els que volen el mal, i que els dugui a un estat de submissió i penediment. Si no se sotmeten a la manera de viure cristiana, la nostra pregària és que vagin a la presó o abandonin el comtat».
Enmig de tanta paranoia integrista, sortosament entra en escena l’Associació Humanista de Florida (HFA), que amb un gran sentit de l’humor s’ha plantat en cada entrada a Polk amb pals de fregar i cubells d’aigua «no beneïda», per «rentar la benedicció» de les carreteres. Potser els retens angèlics havien començat a funcionar, perquè la mateixa presidenta de l’associació, Ellen Beth Wachs, que havia plantejat als tribunals un cas de separació església-estat per aquest assumpte, ha estat detinguda en dues ocasions per «conducta lasciva» dins el terme de Polk. «Venim en pau. És el que diuen els alienígenes, però nosaltres no en som, d’extraterrestres, som ateus!», explica Mark Palmer, director de l’HFA, per afegir que «això que fem no és un acte d’afirmació atea, del que es tracta és que tothom sigui benvingut a Polk, sigui o no cristià. Que tothom sàpiga que el comtat de Polk és obert a tothom!» Amén.

Publicat el diumenge 1 d'abril de 2012 a la revista Presència

1 comentari:

  1. I ha coses que posen la pell de gallina, hi ha radicalismes que sembla mentida que en el segle que vivim, encara tinguin un lloc on copsar seguidors. Lamentablement es posa de manifest que certes accions religioses, nomes poden ser fruit d’una manca de coneixements important.

    ResponElimina