diumenge, 29 d’abril del 2012

Tal faràs, tal trobaràs


San Alberto, Bolívia. 01/05/2006 - Foto: Agencia Boliviana de Información/EFE

No us equivoqueu pas, aquesta foto no és de la companyia argentina YPF, recentment expropiada a Repsol. És una mica més vella, de l’any 2006, i correspon al seu equivalent bolivià, l’empresa Yacimientos Petrolíferos Fiscales Bolivianos (YPFB), que gestiona el petroli i els enormes jaciments de gas de Bolívia.
Aleshores, el president Evo Morales va expropiar YPFB a les propietàries privades, majorment petrolieres nord-americanes, tot enviant efectius de l’exèrcit a ocupar les instal·lacions i expulsar-ne els directius forans. És curiós que la premsa espanyola que ha explicat l’expropiació de l’argentina YPF com un greu atemptat a la seguretat jurídica de les inversions estrangeres, no va dedicar gaires titulars a la notícia.
Només un any i mig després, la nova YPFB nacionalitzada signava nous contractes d’explotació conjunta amb empreses petrolieres estrangeres. Sabeu quina companyia va ser de les més beneficiades pels nous convenis, i des d’aleshores opera amb normalitat a Bolívia, reemplaçant les nord-americanes expulsades per Morales? Segurament l’heu encertada: Repsol.
D’aquí a poc, quan escampi la boira, veurem petrolieres xineses, americanes i fins i tot europees signant acords amb la nova YPF per explotar els nous jaciments argentins de Vaca Muerta. Com deien les àvies: tal faràs, tal trobaràs.

Publicat el diumenge 29 d'abril de 2012 a la revista Presència

1 comentari:

  1. La realitat sempre supera la ficció, com be dius que deien les àvies, tal faran, tal trobaran. A polítics de perfil discutible, accions sense sentit. L’ambició humana no te límits i tot em fa pensar que aquesta gent davant dels cinismes del poder del primer mon, seran titelles de les multinacionals.

    ResponElimina