diumenge, 19 d’agost del 2012

Vergonya eterna

Publicat el diumenge 19 d'agost de 2012 a la revista Presència
Vietnam commemora cada 10 d’agost el Dia de l’Agent Taronja. En aquesta foto, dues actrius fan una representació durant els actes que van tenir lloc a Hanoi.
El 10 d’agost de 1961, avions de la Força Aèria estatunidenca van deixar anar sobre la selva vietnamita els primers litres d’un potent i tòxic defoliant anomenat amb el nom en codi d’Agent Taronja. L’objectiu era arrasar amb la vegetació que amagava els combatents de Vietnam del Nord. Al llarg de 10 anys, van ruixar la selva amb més de 70 milions de litres, amb conseqüències devastadores que encara s’arrosseguen. Hom calcula que uns tres milions de vietnamites han patit càncer a les vies respiratòries o han nascut amb malformacions com a resultat de l’exposició a l’Agent Taronja. Fins i tot els soldats nord-americans es van veure afectats, i van guanyar una demanda milionària contra les companyies químiques subministradores del mortal herbicida, com ara Dow Chemical, Monsanto o Diamond Shamrock.
Enguany s’ha produït una novetat important. Després de quatre dècades ignorant el resultat de la seves accions, els EUA han accedit a participar en les tasques de neteja d’Agent Taronja del territori del Vietnam. El mateix 10 d’agost d’enguany, van iniciar les tasques de desintoxicació a l’aeroport internacional de Danang, encara afectat, 40 anys després.
La presa de consciència del govern dels EUA s’ha d’aplaudir, però no elimina la vergonya eterna d’haver comès un crim imperdonable contra la natura i contra la humanitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada