diumenge, 15 de juliol del 2012

Zombilàndia


Publicat el diumenge 15 de juliol de 2012 a la revista Presència

Detroit és una ciutat del nord dels EUA, coneguda arreu del món per ser el bressol de l’automòbil, el producte industrial que ha fet del país nord-americà la primera potència mundial. El cotxe ho és tot per als estatunidencs. El 90 per cent dels treballadors van a la feina en cotxe.
Precisament per això Detroit és una postal tan dolorosa per als EUA, perquè representa el declivi de la seva indústria més emblemàtica. En 1950, era una ciutat vibrant d’1,8 milions d’habitants que progressaven de la mà dels Henry Ford, els germans Dodge, Walter Chrysler o la General Motors i ballaven al ritme de la música de la Motown. La bona estrella de la indústria nord-americana va deixar de brillar amb tanta força a partir de la primera crisi del petroli de 1973 i les plantes van començar a tancar una rere l’altre. Els fabricants japonesos mossegaven cada cop més intensament i Detroit va ser la ciutat més afectada del país. L’any 2000, la població s’havia reduït fins als 950.000 habitants. L’any passat, el cens marcava 713.000.
La conseqüència més notòria és que barris sencers de la ciutat resten abandonats. Escoles, fàbriques, botigues, hospitals, són testimonis fantasmals d’un passat esplendorós que ja no tornarà. Veure el magnífic edifici de l’estació central en ruïnes fa posar la pell de gallina.
Ara bé, què fas quan tens mitja ciutat abandonada i en estat ruïnós? Ningú no pot dir que els nord-americans no siguin imaginatius a l’hora de cercar solucions. L’empresa Z World Detroit LLC n’ha proposat una de molt bona. De fet, veient la foto de l’estat actual de la planta de la desapareguda Packard Motors —que havia arribat a donar feina a centenars de milers de persones—, de seguida ens vénen al cap les pel·lícules de zombis de George A. Romero, oi que sí? Precisament aquesta és la idea dels cervells de Z World Detroit: un immens parc temàtic de zombis que ocuparà més de 80 hectàrees de carrers i fàbriques abandonades de la ciutat. No em negareu pas que la descripció que fan els creadors d’aquesta Zombilàndia és engrescadora: «Tu, els teus amics i centenars d’altres heu sobreviscut a l’apocalipsi zombi. Sou en un paisatge urbà tancat, on un petit però creixent grup de zombis comencen a perseguir-vos. Quant de temps podeu durar? Aguantareu fins al capvespre? Trobareu els elements necessaris per sobreviure?» Ja ho veieu. Si hom no pot rehabilitar una zona urbana abandonada per un milió de persones, els zombis poden ser la solució. Si us agrada la idea de córrer com esperitats —mai millor dit— fugint d’una horda de morts vivents amb ganes de berenar amb els vostres intestins, podeu col·laborar activament amb el projecte, que es finança amb un sistema de microaportacions tipus Verkami.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada